Kompenzál a kaméleon – Werlein Anna, biológus a Krízisek és pofonok podcastban

Lehet-e egyáltalán manipulációról beszélni az emberek közösségén kívül eső világban? A tudatos befolyásolást alapvetően szándékokhoz, mögöttes célokhoz kötjük, így a legfontosabb pont annak kiderítése volt a legutóbbi podcast epizódban, egyáltalán van-e létjogosultsága a kiinduló felvetésnek. Werlein Anna biológus számtalan példát tudott hozni mind az állatvilágból, mind a növények, akár a gombák világából, amelyek végül meggyőzően mutatták: az evolúció bizony sokszor díjazza a megtévesztést, az átverést.

A Krízisek és Pofonok epizódjában elég elrugaszkodott, itt-ott mulatságos, máshol ijesztő, horrorisztikus eseteket vettünk végig. Megbeszéltük például, hogy a póknak van egy örökölt szabásmintája, ami alapján fejlesztgeti a hálóját a legnagyobb hatékonyságú csapda tökéletesítgetése felé haladva. Filozofáltunk azon, milyen tudatállapotban lehet egy fonálféreg, vagy egy mutálódó vírus. Érdekes, hogy a játékelmélet az állatvilágban is működik: egy darabig kifizetődő különutasnak lenni, élősködni a közösség erőforrásain, de hosszú távon azért az együttműködésben rejlő erő válik győztes stratégiává.

A szakállas agáma hímjein lévő túlzott méretű gallér akadályozza az egyedeket a vadászatban, az elbújásban, a boldogulásban, ugyanakkor épp ezzel imponálnak a nőstényeknek. A túl nagy gallér státuszszimbólum: ha még így is megél a természetben, akkor nagyon nagy spíler lehet a csávó… Egyes gombafajok pedig képesek zombivá alakítani, belülről irányítani a megszállt rovarokat, akiket aztán spóráik szétszórására használnak. A levélvágó hangyák is megérik a pénzüket: ők a megrágott levéldarabokkal olyan gombákat etetnek, amelyeknek nagyobb a tápértéke, mint a leveleknek. Win-win. Hogy mit kompenzál a kaméleon, az ájtatós manó hímjei aláírták-e az egyes számú alkotmánymódosítást, ami a nőstényük általi megevésükről szól, vagy hogy a pávatánc segít-e elkerülni a csélcsap one night standet, ehhez meg kell hallgatni a merőben rendhagyó epizódot Werlein Anna biológussal.

Az adást itt is meg tudod hallgatni, vagy keresd a nagy podcast csatornákon!

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében!