„Akinek nagyon érzékeny a lelke, az ne menjen diplomátának” – dr. Balázs Péter volt külügyminiszter

„A zöldposztós asztalok mögül kijött a diplomácia, egy közparkban zajlik bábszínház-szerűen, ahogy palacsintasütővel vágják egymást fejbe” mondja el az utóbbi évek diplomáciai fejleményeiről dr. Balázs Péter volt külügyminiszter a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában. A diplomata azért hozzátette, a szűkkörű, négyszemközti beszélgetésekben ettől eltérhet a tónus. De összességében soha nem a forma számít, az csak egy köpeny rajta – a közlés tartalma az, ami fontos.

Dr. Balázs Péterrel természetesen a manipulációs technikákat is érintettük. „Játszmának azt szoktuk nevezni, amikor ígéretek és fenyegetések hangzanak el” – magyarázza az adásban a volt külügyminiszter. „A diplomáciában a botrány is nagyon megtervezetten zajlik, ugyanis a jó diplomáciában mindent megterveznek: a sértést is, meg a sértettséget is” – invitál be a kulisszák mögé egy pillanatra a szakértő.

Ezeket a trükköket, manipulációkat el kell tudni viselni. „Akinek nagyon érzékeny a lelke, az ne menjen diplomátának” – tanácsolja dr. Balázs Péter. Lehet, hogy nem a legfontosabb kérdéskör, de nem hagyhattuk ki, hogy az államfői, kormányfői diplomáciai ajándékok kinek a tulajdonát gazdagítják.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!