„Ahhoz, hogy jól el tudjam mondani, abban a poénban hinni kell” – Litkai Gergely, humorista

„A humor mindig az az eszköz, aminél nagyon hamar kilóg a lóláb” – vallja Litkai Gergely humorista, a Dumaszínház alapítója és kreatív producere. A mesterkéltség, hamisság rögtön nyilvánvaló lesz, ezért nagyon kell hinni a poén működésében, amivel előáll az ember. Ha valaki számára más írja a szöveget, még nagyobb a bakizás lehetősége. „A közönség szórakozik, nevet, az előadó pedig elbízza magát a megírt poénoktól, és maga is rátesz még egy poént, és rögtön kiderül, hogy hát a többit azt nem ő írta” – mutat rá a veszélyek egy típusára Litkai Gergely a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában.

A szórend a minden. A hosszúság, a szórend, a ritmus – ezeken múlik, hogy egy poén megél-e a színpadon. „Más sziklát mászik, nekem meg ez az adrenalin, hogy merre megyek, mit csinálok a színpadon” – mondja el Litkai Gergely, aki számára a színpad a legkreatívabb hely, ott még javában alakul, módosul az eltervezett műsor. Ennek is megvan a veszélye, mint minden rögtönzésnek: „elhangzik egy poén, és utána elnézést kérünk – azt hittük , hogy jobban működik a dolog” – mutat rá a humorista, aki hozzáteszi, ez egy nagyon meztelen helyzet, nincs mivel takarózni. A humornak az a lényege, hogy vicces-e, nincs nagyon más kategória.

Litkai Gergelyről tudható, hogy számos, húsbavágó jelentőségű globális kérdés foglalkoztatja, és a humort egy eszköznek tekinti, aminek segítségével beszélhet ezekről, felvetheti ezeket a problémákat. „Legyen kontraszt, legyen tétje a dolgoknak, legyen őszinte, legyen olyan, ami engem foglalkoztat” – vallja a poénok és a műsor súlyáról a Dumaszínház alapítója, aki úgy látja, a nevetés és nevettetés alkalmas arra, hogy a húzósabb gondolatok is eltalálják a nézőket. Aktiválja az úgynevezett nem komoly gondolkozást, az emberben leengedi a felvonóhidat, és azon be tudnak jönni ezek a gondolatok, mint a fenntarthatóság – mutat rá a működési mechanizmusra Litkai.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!