„Létezik olyan eset, hogy egy ember büszkén gondolja magáról, hogy egy genyó vagyok”- Polgár Patrícia pszichiáter, pszichoterapeuta

Sokkal nyilvánvalóbb kívülről látni, hogy egy kapcsolat toxikus, mint amikor az áldozat benne ül – mondja el Polgár Patrícia pszichiáter, pszichoterapeuta a Krízisek és Pofonok podcast új epizódjában, amelyben a párkapcsolati manipuláció legsúlyosabb eseteit vettük végig. A pszichiáter rámutatott, akkor tartunk egy kapcsolatot kórosnak, ha kölcsönösség felől elcsúszik a dominancia irányába a partnerek viszonya.

A manapság sokat tárgyalt „gázlángozás” esetében a dominanciát gyakorló fél célja, hogy a másik felet elbizonytalanítsa az érzéseiben, emlékeiben, az értékítéletében, gondolataiban. Szó esett a nárcisztikusok párkapcsolatairól, működési módjáról is. Beszélgettünk arról is, hogy bizonyos készséghiányokkal könnyebb belesodródni bántalmazó kapcsolatokba, vagy nehezebb kijönni belőlük – de igazából nincs rá szabály, hogy ki lehet elszenvedője egy ilyen toxikus viszonynak.

A párkapcsolatokban egyértelműen az irányítás a célja az ilyen manipulációnak. A kiút nem könnyű, de Polgár Patrícia pszichiáter ehhez is adott pár támpontot. „Önmagában a saját idő segít abban, hogy rálássak a problémára” – hívja fel a figyelmet, de segít a naplóírás, minden önálló, a másiktól nem függő, általa nem látott tevékenység is, ami visszaadhatja az önbecsülést és elég energiát nyújthat a továbblépéshez.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!