Kennedy beiktatási beszéde

A meggyőzés nem egy tömegműfaj – Györffy Kinga retorikai tanácsadó

Nem ugyanaz rábeszélni valakit valamire, vagy meggyőzni valakit valamiről – ez a döntő különbség a manipulatív- és a jóhiszemű befolyásolásra törekvés között. Őszinte és transzparens dolog valakit megpróbálni meggyőzni valamiről érvekkel, vagy érzelmeket felkeltő történetek erejével, akár ezek vegyítésével. A rábeszélés, Györffy Kinga retorikai tanácsadó szerint sokkal sandább eljárás, mert azt sugallja, olyasmire akarjuk rávenni az illetőt, amit maga igazából nem szívesen vállalna. Éppen ezért valamire hatásosan rábeszélni akár sok embert, nagyszámú hallgatóságot is lehetséges, míg a meggyőzés személyhez szóló, testre szabott – még akkor is, ha több embert próbálunk meggyőzni valamiről, amit aztán ők maguk is vallani fognak, maguk is osztozni fognak a meggyőződésben, nem csak elfogadják azt, amire hagyták magukat rábeszélni.

Az igazi retorikai művészet tehát a meggyőzés tudománya, amelyhez Györffy Kinga számtalan hatékony segítséget mutat be. Szó esik a történeteket tartalmazó sztoribankról, ahonnan bármikor előhúzhatjuk az érveinket legjobban megtámogató személyes kalandokat, beszélgettünk arról is, hogy Kinga miért használ erős gesztikulációt egy olyan nem látható helyzetben, mint egy rádióinterjú.
(Jelesül azért, mert a beszéd energiaszintjét emeli, amit a hallgató is érzékel, még ha nem látja is a beszélőt.) Átgondoltuk, mi tesz naggyá, felejthetetlenné egy-egy történelmi beszédet, vagy éppenséggel azt, mi a teendő, ha ellenséges környezetben kell felszólalni – és a hallgatóság meggyőzése nem valós opció, legfeljebb egy szelíd vereség, vagy egy dicsőséges döntetlen kiharcolása lehet a cél.

Az adást itt is meg tudod hallgatni, vagy keresd a nagy podcast csatornákon!

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra