Tag Archive for: manipuláció

„Egy trükk megoldása sokkal kiábrándítóbb, mint a csoda illúziója, amit kapsz” – Hajnóczy Soma, kétszeres bűvészvilágbajnok

A bűvésztrükköknek általában túl egyszerű a megoldása, ahhoz hogy rájöjjünk. „Engem nem érdekelnek a trükkök megoldásai, nagyon rosszul tartok titkot. Azért nem mondom el a megoldását, mert tudom, hogy rosszat tennék vele. Egy trükk megoldása az sokkal kiábrándítóbb, mint annak a csodának az illúziója, amit kapsz” – állítja Hajnóczy Soma.

„Ahhoz, hogy jól el tudjam mondani, abban a poénban hinni kell” – Litkai Gergely, humorista

Ha valaki számára más írja a szöveget, még nagyobb a bakizás lehetősége. „A közönség szórakozik, nevet, az előadó pedig elbízza magát a megírt poénoktól, és maga is rátesz még egy poént, és rögtön kiderül, hogy hát a többit azt nem ő írta” – mutat rá a veszélyek egy típusára Litkai Gergely a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában.

„Egy igazán módos ember nem szeretné magát mutogatni egy televízióadásban, megvan ő anélkül is” – Pécsi Balázs, luxusszakértő

Az mindenképpen feltűnő, ha valaki például a legdrágább éttermekből jelentkezik be, de sosincs étel az asztalán, legfeljebb egy limonádéra ruház be. De az is kínos, ha egy influenszer a legnagyobb táskamárka neszesszerét használja pénztárcának, vagy táskának – pedig ezt a fogkefe, fogkrém tárolására és nem mutogatásra találták ki.

„Az ember nem itt éli ki a teljes kreativitását” – Domokos Gábor, forgatókönyvíró

többféle figyelemfenntartó cliffhanger van, a legkisebbek a betervezett reklámszünetek előtt jönnek, egy közepes méretű az epizód végén, a legnagyobb durranás pedig a szezonzáró epizód végén, hogy tűkön ülve várja a folytatást a néző a nyári, vagy téli szünet alatt. „Arra mindig oda kell figyelni, hogy legyen egy érdekes jelenet, ami nyitva marad” – magyarázza a forgatókönyvíró.

Az élmények nagy része az emberi interakciókon áll, vagy bukik – Dr. Kulcsár Noémi. METU docense, Turizmus Intézet vezetője

„Az átverés semmilyen módon nem tud hatékony lenni hosszú távon” – vallja Dr. Kulcsár Noémi, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, a Turizmus Intézet vezetője az idegenforgalomra itt-ott még mindig jellemző ügyeskedésekkel kapcsolatban a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában. A legtöbb becsapásnak szerinte akkor vagyunk kitéve, ha tömegturisták vagyunk, ha felkészületlenül megyünk el távoli desztinációkra.

„Nagyon sok bohóc van, és nagyon kevés igazán jó bohóc” – Mata Zsuzsa, a Cirkusz Világszövetség igazgatója

„Vannak olyan produkciók, amik nagyon felfokozzák a közönség érzelmeit – ugyanakkor nem biztos, hogy azok a legnehezebb trükkök, amiket bemutatnak” – mondja el Mata Zsuzsa, a Cirkusz Világszövetség igazgatója a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában.

„A pénzügyi piacokon a legfontosabb, hogy az ember ne legyen magabiztos” – Bebesy Dániel, pénzügyi alapkezelő

„A legrosszabb, ami történhet, hogy nem kételkedsz magadban” – állítja Bebesy Dániel, pénzügyi alapkezelő a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában. A pénzügyi szakember szerint a magabiztosság veszélyezteti leginkább a sikeres döntéshozatalt, hiszen a legfelkészültebb, legtöbb információval rendelkező befektetők sem mehetnek soha biztosra.

„Akinek nagyon érzékeny a lelke, az ne menjen diplomátának” – dr. Balázs Péter volt külügyminiszter

„A zöldposztós asztalok mögül kijött a diplomácia, egy közparkban zajlik bábszínház-szerűen, ahogy palacsintasütővel vágják egymást fejbe” mondja el az utóbbi évek diplomáciai fejleményeiről dr. Balázs Péter volt külügyminiszter a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában. A diplomata azért hozzátette, a szűkkörű, négyszemközti beszélgetésekben ettől eltérhet a tónus.

„Egy jó párosnál szemvillanásból tudják, ki lesz a kekec és ki lesz az együttérző” – Réti László, volt rendőrkapitány

„Ha nem tudjuk bizonyítani, hogy mit csinált az illető, akkor teljesen felesleges vele üvöltözni. Ha tudjuk bizonyítani, hogy mit csinált, akkor meg szintén teljesen felesleges vele üvöltözni” – mutat rá a volt rendőrkapitány.

„Stresszhelyzetben felerősödik a természetes stílus, nem működik a maszk” – Marjai Viktor kommunikációs viselkedés stílus szakértő

Mindenki egyedi a viselkedése, mindenkinek megvan a saját stílusa, működési módja, de bizonyos elemek, bizonyos viselkedések azért felismerhetőek – ezeket a mintázatokat mutatja meg a DISC módszer, amelyről a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában beszélgettünk Marjai Viktor kommunikációs viselkedés stílus szakértővel.