„Egy jó párosnál szemvillanásból tudják, ki lesz a kekec és ki lesz az együttérző” – Réti László, volt rendőrkapitány

Zsarunak lenni komoly pszichológiai hátteret és néha színjátszást is igényel. Nem csak a legendákban és a filmekben létezik a jó és a rossz zsaru szerepfelosztás, a kihallgatásoknál tényleg alkalmazhatják ezt a módszert, meséli el Réti László, krimiíró, volt rendőrkapitány a Krízisek és pofonok legújabb epizódjában. A műsorban számos, a rendőrségi munkában megjelenő manipulációs technikát vettünk végig, a tömegdemonstrációk és futballmeccsek biztosításától a védett személyek kíséréséig.

A rendőrség akkor jár el helyesen, ha mindig a legrosszabb forgatókönyvre készül. „Nincs olyan rendezvény, ahol nem várható atrocitás” – magyarázza Réti László, vagyis abból kell kiindulni, hogy mindig történhet váratlan esemény, amit meg kell tudnia oldani a rendőrségnek.

Réti Lászlónak az a hitvallása, hogy a bűnelkövetőket nem a büntetés mértéke rettenti el, hanem hogy az a bizonyos büntetés mennyire elkerülhetetlen. Ez viszont már nem, vagy nem csak a rendőrségen múlik – még ha el is kapják a gyanúsítottat, és bizonyítékokkal támasztják alá a gyanút, az hogy ténylegesen bűnhödnie kell-e, már az igazságszolgáltatásra tartozik. A kihallgatások esetében viszont nincs nagyon terepe a túlkapásoknak a bizonyítás érdekében sem. „Ha nem tudjuk bizonyítani, hogy mit csinált az illető, akkor teljesen felesleges vele üvöltözni. Ha tudjuk bizonyítani, hogy mit csinált, akkor meg szintén teljesen felesleges vele üvöltözni” – mutat rá a volt rendőrkapitány.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!