„Ez a 400 fegyveres nem feltétlenül a legjobb ómen” – Dr. Czövek Tamás, a Pünkösdi Teológiai Főiskola docense, református lelkész

Tabu témákhoz nyúltunk a legutóbbi Krízisek és Pofonok epizódban, amelyben vallásról, hitről, egyházról beszélgettünk. Dr. Czövek Tamás Pünkösdi Teológiai Főiskola docense, a Szentírástudományi tanszék vezetője remek partner volt abban, hogy a Bibliai történeteket a manipuláció irányából is megvizsgáljuk.

Márpedig bőven tudtunk válogatni a szent történetek között, ahol szerep jut a befolyásolásnak. Ott van rögtön a paradicsomi jelenetben Éva és a kígyó esete. „Hogy a kígyó beszél, az nem egyezik a mi tapasztalatainkkal” – jegyzi meg Dr. Czövek Tamás. Bizonyos tekintetben az egész kiűzetés-sztori egyfajta paródiája a teremtéselbeszéléseknek. Egy másik történetben is tetten érhető a nyilvánvaló manipuláció. „Az világos, hogy Delila manipulálja Sámsont. Az a meglepő, hogy Sámson meglepődik. Mire számíthatott, az egy rejtély” – fejtegeti az epizódban a Szentírástudományi tanszék vezetője.

Beszélgettünk a búcsúcédulákról, Luther ma is korszerűnek számító kommunikációs kampányairól, sőt arról is, lehet-e Istent manipulálni. Ahogy Dr. Czövek Tamás rámutat, Jákob történetében világosan tanúi lehetünk annak, hogy az egyik szereplő manipulálni akarja Istent. Hogy ebből mi lesz, kiderül a Krízisek és Pofonok legújabb epizódjából.

 

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!