„A pénzügyi piacokon a legfontosabb, hogy az ember ne legyen magabiztos” – Bebesy Dániel, pénzügyi alapkezelő

„A legrosszabb, ami történhet, hogy nem kételkedsz magadban” – állítja Bebesy Dániel, pénzügyi alapkezelő a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában. A pénzügyi szakember szerint a magabiztosság veszélyezteti leginkább a sikeres döntéshozatalt, hiszen a legfelkészültebb, legtöbb információval rendelkező befektetők sem mehetnek soha biztosra. A lakossági befektetők pedig általában már a csúcson szállnak be, mire eljut hozzájuk egy tuti információ – innen pedig már csak lefelé mennek az árfolyamok.

Az epizódban természetesen nem kerülhettük meg a „trükkök százait” sem, ami a költségvetési adatszolgáltatást, a makroszámok világát illeti. Bebesy Dániel elmondja azt is, nincs egzakt válasz az olyan kérdésekre sem, hogy hány százalék infláció a „jó infláció”, és az olyan általános mutatók, mint a GDP sem jók mindenre, nem mutatja meg például, hogy jól élnek-e az emberek, nem veszi figyelembe az egyenlőtlenségeket. Az adósságot pedig nem érdemes a német háziasszonyok interpretációjában értelmezni, amely szerint tartozni rossz dolog, az ember ne költsön többet, mint amennyije van.

„A piac mindig narratívákban, történetekben gondolkozik, divathullámok határozzák meg az árfolyamot és ezek gyorsan ki is tudnak kopni” – mondja Bebesy Dániel, pénzügyi alapkezelő. Megvitattuk azt is, mit jelent, hogy becsődöl egy ország, ha egyáltalán létezik ez a fogalom.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!