„Az élelmiszeripar az emberiség túlélésének záloga” – Dr. Némedi Erzsébet, élelmiszeripari mérnök, biotechnológus

„Az élelmiszerbiztonság egy hatalmas problematikakör része, sokkal nagyobb, mint amiyen dolgok miatt mi itthon szoktunk aggódni” – hívja fel a figyelmet Dr. Némedi Erzsébet, élelmiszeripari mérnök, biotechnológus a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában. Ebben a mátrixban pedig nekünk, fogyasztóknak is fontos szerepünk van. „Valamilyen szintig a fogyasztónak is értelmeznie kell tudnia, mi van a címkére írva. Az E-számokkal például az volt a cél, hogy egységesen tudjunk kommunikálni a vegyi anyagok kapcsán, ugyanazt jelentse mindenhol” – mutat rá a szakember. De a dolog pont fordítva sült el, a fogyasztók egy jelentős része azt gondolja, hogy kódolva van valami, akkor biztos be akarják csapni veszélyes vegyi anyagokkal.

Farizeusok vagyunk, elvárjuk attól a pogácsától, hogy hamburger ízű legyen, ami az élelmiszeripar számára még 4-5 olyan technológiai lépést igényel, hogy annak tényleg hús-szerű legyen az íze, ízvilága. Hiszen ha növényt eszünk, annak növény íze lesz. Ezt az állagot és ízt nagyon nehéz elérni más termékekkel.

Dr. Némedi Erzsébet szerint az élelmiszeripar eltávolodott a fogyasztók közeléből, ennek eredményeként alakult ki az a bizalomvesztés, ami most a legtöbb gondot okozza. A bizalom visszaszerzésének a leghatékonyabb módja az innováció. Beszélgettünk a 3D nyomtatóval nyomtatott steakről, pizzaszeletekről is, amelyekről a szakértő elmondja: futurisztikus, de nincs annyire messze, mint amilyen messze gondoljuk, hogy lesz. De arról is szó esett persze, hogy az élelmiszer nem csak tápanyag, hanem közösségi élmény, élvezeti cikk is.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!