Nem főzünk pulykafelsőből borjúpaprikást – Majzinger János séf a Krízisek és pofonokban

A vendéglátás korábban melegágya volt az átverésnek, a becsapásnak – Majzinger János séf szerint most sem rózsás ugyan a helyzet, de azért sokat javult a nyolcvanas-kilencvenes évek rablógazdálkodása óta. A gasztronómiában (is) szinte mindennel trükközni lehet, olcsó alapanyagok lényegülhetnek át drágább hozzávalókká, másodlagos frissességű áruk nyerhetnek új életet, új köntösben. 

Előfordult, hogy a legdrágább ásványvíz palackját csapvízzel, szódával töltötték fel és így értékesítették, a különbözetből pedig luxusautókat lehetett venni – ezeket hívtuk az első vízmeghajtású autóknak a podcast epizódban. Majzinger János séfnek karcos véleménye van a vendéglátóipar manipulációs trendjeiről, a céltalan fine dining túlkapásokról, a pazarlásról, a nagyzolásról is. A manipuláció része persze nem csak a köret, de a körítés is: a szerviz, a tányérok, poharak, evőeszközök, a berendezés, minden, ami üzenetet küld a vendégnek. 

Majzinger János szerint nem kell fetisizálni a hozzávalókat, csak tisztességes alapanyagokból kell jól elkészíteni a fogásokat. Nem kell a baromfik Ferrarijának számító, francia bresse-i csirkét kínálni, de az sem járja, hogy egyes csirkéknek még EU-s útlevele sincs. És néha még combjuk sem. 

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!