„Bizonyos mértékig egy beleavatkozás az ő viselkedésébe” – Gerlei Béla nyelvhasználati-, és viselkedési szakértő

Azt nagyon jól meg tudják mondani, előre tudják jelezni, hogy mik azok a dolgok, amik majdnem biztos, hogy nem fognak működni. Azt nem tudják megmondani, hogy mi az, ami működni fog” – állítja Gerlei Béla nyelvhasználati-, és viselkedési szakértő, akivel a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában az emberi viselkedés terelgetéséről, befolyásolásáról beszélgettünk. Az apropót egy magyarul még nem igazán használt angol kifejezés a nudge adta. „Megtervezik az emberek viselkedését, anélkül, hogy megakadályoznák a szabad választásukat” – mondta el Gerlei Béla ezekről a pici, könnyen kikerülhető, de könnyen be is tartható jó szándékú terelgetésről, amelyek szerepet játszanak abban, hogy például kevesebb vizet folyassunk el fogmosás közben, vagy a menzán inkább vegyünk el gyümölcsöt, mint süteményt a polcról.

Ahogy Gerlei rámutatott, a szokásoknak van két tulajdonságuk: szaporodnak és növekszenek. Egy új (jó) szokás kialakításához három feltételnek kell teljesülnie. A szokást kialakító személynek legyen motivációja, legyen képes rá, és legyen egy kezdőlökés, ami elindítja a változás útján. A nudge-ok olyan környezeti változások, ami jól jósolhatóan befolyásolják valamilyen irányban az emberek viselkedését.

Az epizódban beszéltünk arról is, hogyan lehet rávenni a gyereket, hogy a szennyesbe tegye a piszkos ruhát, segít-e a lefogyásban a hűtőbe helyezett, fényérzékelésre röfögő malac, vagy hogyan sikerült feltornászni a szervdonorok számát Ausztriában egy apró módosítással.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!