„Kilóg a lóláb, amint elkezd az ember mórikálni a hangjával” – Ruff-Kiss Ágnes, beszédtechnika tanár

A beszédünk és a hangunk a személyiségünk nagyon fontos megnyilatkozása, fejti ki Ruff-Kiss Ágnes beszédtechnika tanár, a Beszéderő alapítója a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában. Mivel a hang is része a rólunk alkotott, híres-hírhedt „első benyomásnak”, érdemes törődni vele, gondozni, fejleszteni is.

Persze kevesen szeretik visszahallani a saját hangjukat, belülről egészen másképp hangzik, mélyebbnek, szinkron minőségűnek. „Hozott alapanyagból dolgozunk, ugyanakkor mindenki beszéde optimalizálható, és szebbé, jobbá, teltebbé, zengőbbé varázsolható” – magyarázza Ruff-Kiss Ágnes. Sokan hiszik, hogy a hangmélyítéssel dominanciát lehet elérni, de az igazság az, hogy ez tartósan nem megvalósítható, nem működőképes. Ahogy arra a beszédtechnika tanár felhívja a figyelmet: nem az a fontos, hogy mélyítsünk, hanem hogy az érzelmeket tudjuk közvetíteni a hangunk által.

A beszédtechnika javításával szép eredményeket lehet elérni, de a hang szándékos megváltoztatása ugyanakkor garantálja a kudarcot. A hallgatóság pontosan tudni fogja azt, hogy ez megcsinált, mesterkélt, mélyített hang, és egyébként sem hiszi el, mert nem éli át az előadó, amit előad. „Tűpontosan le lehet venni, hogy a másik mit akar elérni és innentől a hanggal való manipuláció meg is bukik” – mutat rá Ruff-Kiss Ágnes a Krízisek és pofonokban.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!