„Az útvonal egyben a kiállítás dramaturgiáját is szolgálja” – Bodóczky Antal, kiállítástervező, médiadizájner

Nem szabad elengedni a látogató figyelmét, vallja Bodóczky Antal, médiadizájner, a MOME adjunktusa, aki számos kiállítás tervezésében, kialakításában vett részt csapatával. Ugyanakkor a látogató óvatos terelése mellett időt kell hagyni arra is, hogy feltöltődjön, legyenek kevésbé intenzív és nagyobb figyelmet követelő részek is a kiállítás anyagában. „A látogatók éhesek lesznek, vécére kell menniük, elfáradnak, ezekkel tisztában kell lennünk” – mondja el Bodóczky Antal a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában.

A kiállítás szakmai tartalmát megálmodó, kialakító kurátorral közös feladat annak kialakítása, hogy hová kerüljön a „potméter” a didaktikusság és a költőiség közötti skáláján. A kiállítástervező felelőssége, hogy a látogatókat képviselje, pontosabban hidat képezzen a kurátor és a látogatók igényei között. „Inkább térbeli filmben szeretnénk gondolkozni, nem térbeli könyvben, amikor kiállítást tervezünk” – mondja a médiadizájner, utalva arra is, hogy a sok olvasnivaló, a túl sok szöveg egyre kevésbé befogadható a látogatók részéről, akik inkább felfedezni indulnak. A felfedezés élménye erősebb, mint a felfedezett kiállítási elem tartalma, emiatt az úgynevezett feltárulkozási sorrend működőképessége kulcsfontosságú – ez dönti el, mennyi idő alatt és milyen élményeket szervezve „végeznek” a látogatók a kiállítással.

Az epizódban természetesen szó kerül a becsapásokról, visszaélésekről, manipulációról is. „Az ismerősség érzettel vissza is lehet élni, de egy-egy eredeti tárgynak hitelesítő ereje van” – mutat rá Bodócky Antal a közönségcsalogató, de kevésbé hiteles tárlatok kapcsán. A médiadizájner felidézi saját csalódását is, amikor nem azt kapta egy nagyon várt kiállítástól, amit a leírásban ígértek, ugyanakkor azt reméli, egyre kevésbé mernek majd ilyen csalódást okozni a kiállítástervezők. Az epizódban nem kerülhettük meg a múzeumshopok világát és a hűtőmágnes kultuszt sem.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!