„Alapelv az, hogy ideológiai, vallási tézisekbe nem megyünk bele, nem vitatkozunk” – Végh József, kriminálpszichológus, volt túsztárgyaló

„Az elrabolt emberek többsége a világban holtan sincs meg” – mutat rá Végh József, kriminálpszichológus, volt túsztárgyaló a Krízisek és pofonok podcast legfrissebb epizódjában. A szakember számos olyan drámai esetet elevenít fel a karrierjéből, amelyek során minden befolyásolási képességére szüksége volt, hogy a túszejtőket meggyőzze valahogy a túszok elengedéséről. „Sose megadást mondok: hagyja abba a cselekményt, vagy folytassa másként” – hívja fel a figyelmet például egy apró, szóhasználati manipulációra Végh József.

A konfliktusok nyolcvan százaléka kommunikációs félreértésből jön létre. Emiatt a kommunikációs stratégia helyes megválasztása a helyzet rendezésében is kulcskérdés. „Minden végrehajtás során a parancsnok akaratát kell érvényesíteni. Nem a túsztárgyaló akarata érvényesül. A tárgyaló a parancsnoki akaratnak a megfogalmazója és a végrehajtója” – mondja el szerepfelfogásával kapcsolatban a volt túsztárgyaló.

„Soha nem megyünk túsznak be. A túszcsere következtében az új túsznak nincs értéke” – mutat rá Végh József, aki egy másik alapelvről is beszél: „ideológiai, vallási tézisekbe nem megyünk bele, nem vitatkozunk”.  Végh József azt vallja, mindenki a saját valóságélményének a rendezője, és ha valaki elégedetlen azzal, ahogyan él akkor menjen és beszéljen a rendezővel – vagyis saját magával.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!