„Mondja el, amit akarunk, de annál többet ne mondjon” – Bátki Pál, ügyvéd

„A válóperes, vagyonelosztásos, gyerekelhelyezéses perekben tényleg csak a legkeményebb utcai harcosok tudják megállni a helyüket” – mondja el Bátki Pál, ügyvéd a Krízisek és pofonok podcast legújabb epizódjában, ő maga nem is vállal ilyesmit, kizárólag büntetős ügyekben jár el. Így is lát épp elég manipulációs trükköt, mind a külsőségekre, mind a tartalmi részekre vonatkozóan. Ahogy elmondja, az ügyfelek előtt történő beszélgetés egy erődemonstráció, egy showműsor. A kulisszák mögött jóval kollegiálisabb az ügyek szakmai megvitatása.

De az ügyfeleknek valóban fontos, hogyan lép föl, sőt, hogyan néz ki egy ügyvéd. „Volt rá példa, hogy az ügyfelem arcán csalódottságot láttam, mert nem arra gondolt, hogy egy biciklis ügyvéd fogja képviselni” – emlékszik vissza Bátki Pál, aki az eset óta jobban méltányolja az ügyfél azt az igényét, hogy az ügyvéd külsejében is legyen bizalomgerjesztő.

Az epizódban beszéltünk a perbeszédek szerepéről is, amikor, legalábbis az ügyész szerint az ügyvéd a falnak és a félnek beszél, vagyis ilyenkor dolgozik meg igazán a megbízási díjért. Szóba kerültek a sztárügyvédek, a specialisták, a „jogászkodás” és persze a jogi útvesztők csapdái, amelyben a laikusok sohasem tudnak eligazodni. Bátki Pál úgy látja, egy ügyvéd ma már a számítógépes programokkal mindenféle erőlködés nélkül tud 28 oldalas adásvételi szerződést szerkeszteni – de amíg írógéppel kellett három példányban legépelni egy szerződést, addig megfontolták, mi kerüljön a papírra.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!

 

Dr. Bátki Pál összefoglalója: https://batki.info/podcastbeszelgetes/