Tornasorba rendezzük a főgonoszokat – Gombos Gáspár, látványtervező a Krízisek és pofonok podcastban

Már a legegyszerűbb síkidomok, akár csak görbe vonalak képesek irányítani, terelgetni a gondolkozásunkat. Egy háromszög csúcsához közeledő kör diszkomfortot okoz. Ha egy nagy négyzet egy kisebb négyzet fölé kerül, veszélyt érzékelünk, aggódni kezdünk. Egy fölfelé görbülő vonal nevető szájat idéz fel és jókedvre deríthet. Az animációnak végtelen lehetősége van, hogy megragadja az emberi fantáziát – erről beszélgetünk Gombos Gáspár látványtervezővel, a Pixoloid studios társalapítójával.

Egy-egy szereplő szerethetőségét alakítani tudja a látványtervező például a fej/test arány tudatos változtatásával, a szemméret növelésével, a görbe és a szögletes vonalak használatának játékával. Mickey egér ellenállhatatlan a köríves vonalaival és aránytalan, hatalmas tappancsával, az Így neveld a sárkányodat sorozat főgonoszait pedig el lehet rendezni egy „tornasorban”, hogy az egymásra épülő részekben mindenképp egyre ijesztőbb szörnyek és ellenségek lépjenek fel – és ez a végtelenségig fokozható, még akkor is, ha már az első részben sem tudnánk még nagyobb szörnyet elképzelni.

Az emberi szemet változatos módon tudja átverni a látványtervező, váratlan referenciapontok elhelyezésével, például egy embernél sokkalta nagyobb fűcsomó berajzolásával, amitől hirtelen minden picinek látszik, vagy egy hatalmas fa összenyomásával, amitől meg mindenki óriás lehet egyik pillanatról a másikra. Feszültségünket fokozhatja a világítás áthelyezése, a szokatlan színek használata, ugyanakkor vagyunk annyira rugalmasak, hogy fennakadás nélkül elfogadjuk, hogy egy teáskanna, vagy egy szemekkel és szájakkal rendelkező kártyalap beszélgetni kezd a főhőssel.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!