„Új szintre emelkedett a megtévesztés” – Dr. Kenyeres Attila Zoltán, médiakutató, egyetemi adjunktus

„Az emberiség történelme során még soha nem volt lehetőség ilyen gyorsan, ilyen nagy tömegben ilyen sok emberhez eljuttatni manipulációt és álhíreket mint most” – mondja el Dr. Kenyeres Attila Zoltán, médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa a Krízisek és pofonok legfrissebb epizódjában. A médiamanipuláció kurzus oktatója szerint hírfogyasztóként rengeteg lehetőségünk van, hogy információt szerezzünk, viszont rengeteg eszköz áll rendelkezésre, hogy félrevezessenek.

A média érdekesebbnek mutatja be az eseményeket, mint ahogy azok valójában történtek, ez természetes érdeke is, ezért születnek a kattintásvadász címek és bombasztikus felütésű hírek. Kenyeres Attilával beszélgettünk az alternatív tényekről és az álhírekről is. A szakember definíciója szerint az alternatív tény az, amikor véleményeket akarnak ténnyé emelni.

Az eredeti feltöltő szándékos félrevezetésként alkotja meg az álhírt, a hasznos idióta pedig igaznak gondolva terjeszti tovább. Kenyeres Attila azt vallja, az is tükrözi egy társadalom lelkiállapotát, hogy milyen kommentek vannak. „Nem véletlenül voltak elrejtve régebben ezek az emberek a nyilvános véleménynyilvánítás elől, mert nem szalonképesek” – mondja egyes kommentelők stílusáról az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adjunktusa.

Tetszett a beszélgetés? Hallgass bele más adásokba is! Beszélgettünk már manipulációról a harcászatban, a borok világában, a történelemben, az irodalmi bestsellerek kapcsán, a divatban és az építészetben is. De megtudhatod azt is, hogyan hat a manipuláció a bűnügyek esetében, vagy hogy jellemző-e az állatvilágra!