„Ne emeljük fel az áltudományt a tudomány rangjára” – Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem biológiai intézetének tanszékvezetője, az év ismeretterjesztő tudósa

„Szembesültem azzal a szociálpszichológiából már jól ismert ténnyel, hogy nagyon sok embert nem érdekelnek a tények” – eleveníti fel Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, a Krízisek és pofonok podcast új epizódjában, hogy milyen kihívásokkal szembesül, amikor megpróbál a tudomány tényalapú gondolkozása talaján állva vitába szállni az áltudományok képviselőivel. Ahogy az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem biológiai intézetének tanszékvezetője rámutat: amikor tízezrek üvöltik hogy meg kéne lincseljék, az nem egy olyan túl jó érzés, de annyira nem is rossz, hogy bepánikolna, vagy félni kezdene.

A tényekben és tudományos eredményekben kétkedőknek se a képzettségük, se a pszichológiai motivációjuk nincs meg hozzá, hogy a tényeket úgy vegyék, ahogy vannak. Boldogkői Zsolt fontosnak érzi, hogy ne emeljük fel az áltudományt a tudomány rangjára. Hogy személyesen felvállalja ezt a küzdelmet, erős elszántságot követel. „Kell egy erős önhit, vagy önbizalom, hogy biztos legyek abban az a helyes út, amit csinálok” – vallja az év ismeretterjesztő tudósa elismeréssel is kitüntetett szakember. A vállalt konfliktusok dacára is az a cél, hogy behatoljunk olyan információs buborékokba, amelyek egyébként minden más információra rezisztensek.