A szóvivői szerep függésre kötelez” – Bácskai Vanda egészégügyi kommunikációs tanácsadó, szóvivő, a Szóvivők Egyesületének elnökségi tagja

„Az a fontos, hogy a szóvivő ismerje a teljes igazságot és maga tudjon gazdálkodni vele – és ne úgy adagolják neki” – mondja el Bácskai Vanda egészégügyi kommunikációs tanácsadó, szóvivő, a Szóvivők Egyesületének elnökségi tagja a Krízisek és pofonok podcast második évadának első epizódjában. Az új évad a nehéz üzenetek kommunikációjával foglalkozik, így kézenfekvő volt, hogy elsőként a szóvivői szakmát vizsgáljuk meg alaposabban abból a szempontból: hogyan lehet jól átadni a kellemetlen üzeneteket is. Ahogy Bácskai Vanda rámutat: ezek sokszor hálátlan helyzetek, és nehéz pillanatok is, mégis meg kell oldani őket.

A közvetítő közeg mindig torzít az információn, egyrészt azért, mert másként értik, másrészt, mert másképp akarják érteni, így a médián keresztüli kommunikáció nem egy az egyben adja át azt az üzenetet, amit az érintetteknek küldeni szeretnénk. A fülsiketítő médiazajban nagyon fontos a profi kommunikátor, hívja fel a figyelmet Bácskai Vanda, aki hozzáteszi: ha a szóvivő mellébeszél, a cég hitelessége sérül.