Karaktergyilkosság könyv

Nem is tévedhetnénk nagyobbat, ha azt gondolnánk, hogy a lejáratás, a személyes reputáció sárba döngölésére tett kísérlet újkori „találmány” volna. A karaktergyilkosság közel egyidős az emberiséggel, Egyiptomból, az ókori Görögországból, az antik Rómából is számos példát őriz a tudománytörténet, és persze a politikatudomány, hiszen a hiteltelenítés elsődlegesen a hatalomra törő ellenfelek eszköze volt, és maradt. Igaz, ezek az eszközök egyre kifinomultabbak lettek.

De akkor is tévedésben volnánk, ha azt hinnénk, karaktergyilkosságnak csak ismert emberek, sőt, csakis politikusok lehetnek áldozatai. A lejáratás ugyanis ott van a hétköznapokban, a gazdasági életben, munkahelyeken, akár a családban, szűkebb és tágabb közösségeinkben.

Az olvasmányos kötetből megtudhatjuk, mi a karaktergyilkosság hatásmechanizmusa, miért olyan népszerű kommunikációs fegyver, melyek a leggyakoribban alkalmazott sémák és persze arról is szó esik, milyen ellenszérumok léteznek, hogyan lehet hatékonyan küzdeni a lejáratás ellen, vagy mit tehet a karaktergyilkosság célpontja, hogy újraépítse személyes hírnevét a lejárató akciók után.

A szerző az egyes történelmi korok jellegzetes esetein vezet végig egészen a legfrissebb közéleti botrányokig, magánéleti párhuzamokig, a reputáció helyreállítására megtehető lépésekig.

„Valaki megrágalmazhatta Josef K.-t, mert noha semmi rosszat sem tett, egy reggel letartóztatták.” Így kezdődik Franz Kafka A per című regénye, és mai kor olvasója pontosan tudja: Josef K. karaktergyilkosság áldozata lett. Digitalizált korunkban valódi ítélőszékre sincs szükség: mindenki kerülhet a vádló, az áldozat és bíró szerepébe is. Bőhm Kornél tudományos alapossággal, mégis szórakoztatóan, közérthető példák alapján mutatja be a karaktergyilkosság természetét. Igazán aktuális könyv egy igazi szakértőtől.

Karaktergyilkosság. Rémisztően hangzik pedig nap, mint nap találkozunk vele. A legtöbben talán azt hiszik, hogy mindez a hollywoodi filmek és sorozatok sajátja, pedig elég kinyitnunk egy napilapot vagy belenéznünk a hírműsorokba. Bőhm Kornél hazánk egyik legtapasztaltabb és legismertebb válságkommunikációs szakembereként járja körbe a témát. Reményeim szerint többen forgatják majd olyanok, akik érteni szeretnék a körülöttük zajló világot és nem alkalmazni a benne leírtakat. Kornéllal minden személyes beszélgetés élmény, mert tájékozottsága és világlátása különös megvilágításba tud helyezni máskor oly egyértelmű dolgokat is. Az, hogy komoly szakmai gondolatait képes közérthető nyelven közzétenni, különösen hiánypótlóvá és értékessé teszi művét.

Érdekfeszítő, olvasmányos stílusban ír Bőhm erről a komoly témáról, így a könyv, bár emberi gyengeségeinkkel szembesít, mégis végig fenntartja a figyelmünket. Korunk egyik fontos jelenségére reflektál, ezért minden korosztály számára ajánljuk.

A karaktergyilkosságnak való kitettség jelensége aktuálisabb, mint valaha, ezt a problémakört járja körül érdekesen Bőhm Kornél kommunikációs szakértő könyve, ami a lejáratás aktusát vizsgálja, konkrét példákra lebontva, szórakoztató, de analitikus szemlélettel.

Olvasmányos kötet született nem csupán szakembereknek, hanem esetleges elszenvedőknek, védekezni kényszerülőknek. De azoknak is, akiket egyszerűen csak érdekel a téma, és jobban szeretnék átlátni a körülöttük zajló valóságot.

A mű tartós mellékhatásokat okoz, ezt előre le kívánom szögezni. Böhm Kornél munkája kifejezetten elbűvöl, laikusként is érthető, olvasmányos, még a meghatározások is érdekelnek (ami nagy szó).

A műfaját tekintve talán a tudományos igényű akadémiai munka és az ismeretterjesztő írásmű határmezsgyéjén elhelyezkedő monográfia gazdag forrásanyag alapján vezeti be az olvasót egy olyan kérdésbe, amelynek magyar nyelvű szakirodalmát mindeddig hiába kerestük volna a könyvtárak polcain.

„Bőhm Kornél olvasmányos, gördülékeny stílusban ír, láthatóan tudja, hogyan kell magával ragadnia a hallgatóságot.”